De Gelderse hoofdstad mag zich daarom met recht een ‘groene’ stad noemen. De groenste van Nederland (2008) en zelfs de groenste van Europa (2009), volgens de organisatie Entente Florale.
Als creatieve stad koppelt Arnhem zijn groene karakter aan een levendig cultureel klimaat met toonaangevende voorstellingen op het gebied van theater, dans, muziek en film. Deze combinatie plus het gevarieerde onderwijsaanbod en de aanwezigheid van een veelzijdige arbeidsmarkt, maken van Arnhem een prettige stad om te wonen.
Wie met een historische blik naar Arnhem kijkt, ziet dat de woonwijken als een bijzondere lappendeken rond de binnenstad liggen. Arnhem heeft zich steeds in een bepaalde windrichting ontwikkeld. En niet, zoals veel steden, in cirkels rond het centrum.
Historische stads- en villawijken, ontstaan tussen 1830 en 1930, vormen het noordelijke deel van de Arnhemse lappendeken. Pas vlak voor en vooral na de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) heeft de stad ‘de sprong over de rivier Rijn’ in zuidelijke richting gewaagd.
Door de krachtige groei van de stad en de bouw van vele woonwijken, zoals Malburgen, Immerloo, Vredenburg, De Laar en Rijkerswoerd is Arnhem-Zuid ontstaan. Naast ingrijpende renovaties van verouderde wijken als Malburgen verrijst in Arnhem-Zuid Schuytgraaf, de jongste nieuwbouwwijk van de stad.
De aanwezigheid van vele (buurt)winkelcentra zorgt er voor dat bewoners van Arnhem altijd op loop- of fietsafstand hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. Voor grote aankopen of een dagje winkelen kunnen ze terecht in één van de grote winkelcentra van de stad, zoals de Arnhemse binnenstad, het overdekte winkelcentrum Kronenburg en winkelcentrum Presikhaaf.
Bekijk hier de informatieve brochure 'Arnhem steen voor steen' over de landschappen en historie van de 'dorpen' van Arnhem die gevormd zijn tot de stad Arnhem.